Öncelikle, yazılması gereken İşyeri Sağlık Raporu, yeni bir çalışanın şirkete girmesinden önce izlenen bir dizi prosedür veya bir süredir çalışan çalışanlar için güncelleme talebinde bulunan yazılı bir tekrardır.
Öncelikle, yazılması gereken İşyeri Sağlık Raporu, yeni bir çalışanın şirkete girmesinden önce izlenen bir dizi prosedür veya bir süredir çalışan çalışanlar için güncelleme talebinde bulunan yazılı bir tekrardır.
İçindekiler
ToggleÇalışanın sağlık durumunun net bir resmini ve o kişinin sağlık güvenliği açısından çalışma koşulları hakkında önemli bilgiler sağlayan bir prosedürdür. Genel olarak, bu rapor hem işverenin hem de işe alınan çalışanın refahı için aynı anda çok önemlidir.
İşyeri Sağlık Raporu, potansiyel bir çalışanın fiziksel ve psikolojik sağlığını değerlendiren bilgileri içeren resmi olarak tanınan bir belgedir. İşveren tarafından talep üzerine hazırlanan ve işe alım sırasında veya iş sırasında güncellenmesi gerekebilecek bir belgedir. Bu belgenin temel amacı, esas olarak şirketin çalışanların sağlık gereksinimlerine tabi olmasını sağlayarak işe alınan çalışanların genel sağlık durumunu ve şirketin bir bütün olarak üretkenliğini iyileştirmektir.
İşyeri Sağlık Raporu almak için çeşitli durumlar şunlardır:
İşyeri Sağlık Raporu nerede işlenebilir ve düzenlenebilir? Raporu almak amacıyla birkaç yerden bahsedilebilir:
İşyeri sağlık raporu hazırlamak, şirkette düşük risk grubundaki çalışanlar için belirli bir şeye gerek olmadığında oldukça yaygındır, ancak çoğu zaman bu kurumlarda bu raporu almak zordur. Örneğin, iş ofisi çalışanlarını, kuruluşun müşterilerini vb. kapsar. İşyeri hekimlerinin bulunduğu Sağlık Merkezleri, bir çalışanın sağlığına zarar verme olasılığının yüksek olması veya bir çalışanın sağlık durumunu iyileştirmek için tıbbi kontrol yapılması ile karakterize edilen orta ve yüksek riskli sektörlere maruz kalan çalışanlar için vardır. Özel hastaneler ve poliklinikler sundukları hizmette sınırlı değildir. Ancak, özellikle raporun hazırlanması için tercih edilirler.
Küçükçekmece Hastanesi’nde işyeri sağlık raporu alma süreci birkaç önemli adımı içerir:
Öncelikle randevu: Kimlik verileriniz ve ilgili bilgiler toplanacak ve ardından varsa iş ile ilgili sağlık raporu başvuru formunun incelenmesi yapılacaktır. Bu, alınacak doğru değerlendirme ölçeğinin elde edilmesine yardımcı olur.
İkinci olarak, tüm uygun testlerin yapılabiliyor olması: Kan seviyesi ölçümleri, X-ışını prosedürleri ile akciğer görüntüleme (röntgen), Odyometri (işitme testi) testleri ile işitme değerlendirmesi ve EKG testleri için temel testler bu listede gösterildiği gibi yapılacaktır.
Üçüncüsü, kapsamlı bir dahiliye doktoru muayenesi: Öncelikle bir hekim tarafından düzenli bir muayene veya ikinci olarak dahiliye veya işyeri hekiminin ayrıntılı bir değerlendirmesini içerecektir.
Dördüncüsü, raporun hazırlanması: Sonunda, rapor resmileştirilir ve çalışanların belirtilen pozisyonlarda çalışmaya uygunluğuna ilişkin ilgili onayı aldıktan sonra teslim edilir.
Genel olarak, bir işyeri sağlık raporunun teslimi, bir hastanın başvurusunun yapıldığı belirli muayenelerden geçen testlere bağlı olarak bir gün veya en fazla 48 saat sürer.
Bir işyeri sağlık raporunun geçerlilik süresinin aşağıdakileri ifade ettiğini belirtmek önemlidir: Düşük riskli ortamlar için en fazla 5 yıl; orta riskli ortamlar için sadece 3 yıl; ve son olarak, yüksek riskli işler için 1 yıl ile sınırlıdır; bu hizmet şartları, iş sınıflarındaki belirli risklere göre belirlenir ve yenilenmeye açıktır.
Aile Sağlık Merkezlerinin hizmetleri için bir ücret talep edebileceği veya etmeyebileceği unutulmamalıdır, özel hastanelere olan yüksek talep, işyeri sağlık raporu muayenesi ile ilgili olarak belirli maliyetler gerektirebilir.
Ancak, Özel Küçükçekmece Hastanesi uygun fiyatlarla hizmet sunmaktadır, burası bir işyeri sağlık raporu almak isteyenler için en iyi yerdir.
Raporun kesin maliyetinin, yapılan test sayısına bağlı olarak değişebildiğini belirtmek önemlidir.
Risk Sınıfı | Yenileme Süresi | Sağlık Bakanlığı Yönetmeliği Kaynağı |
---|
Düşük Riskli İş | 5 yıl | İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik (Madde 15) |
Orta Riskli İş | 3 yıl | Aynı yönetmelik |
Yüksek Riskli İş | 1 yıl | Aynı yönetmelik |
Kaynak: Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı
Etkili ve yasal olarak uygun insan kaynakları yönetimi, işyeri sağlık raporlarının oluşturulmasını gerektirir. Bu raporlar, çalışanların refahını korumada ve işyerinin yasallığını ve güvenliğini sağlamada önemli bir rol oynar. Küçükçekmece Hastanesi’nde uzmanlarımız size en son modern tıbbi muayeneleri sağlamaya ve Çalışma ve Sağlık yönetmeliklerine uygun olarak hızlı ve güvenli sağlık raporları almanıza yardımcı olmaya hazırdır.
Yasal normlara uyduğunuzdan ve çalışanlarınızı koruduğunuzdan emin olmak istiyorsanız, bizimle iletişime geçmenizi rica ediyoruz ve sağlık raporlarının hızlı ve profesyonel bir şekilde uygulanmasında size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız! Hemen bizimle randevunuzu planlayın!